Links Kontakt Presse
           
 
 

Udstillingen ved Aggersborg

 
 

Ved Aggerborg er der skabt en god fortælling i tekst og billedplancer, som fortæller hvordan fæstningsanlægget blev til, ligesom den også giver indblik i hvordan dagligdagen formede sig på fæstningsanlægget.

 
 
 
 
 

I en af plancerne ser man hvordan fæstningsanlægget Aggerborg blev til. Borgen har en indre diameter på 240 meter, og hele anlægget er langs voldgravens yderkant 288 meter bredt. Mellem volden og graven var et ca 8 meter bredt plant stykke. Graven var ca. 1,3 meter dyb, mens volden var ca. 4 meter høj. Volden var bygget af jord og tørv, afstivet og beklædt med egetræ. Øverst var der et brystværn af træ.

 
 
 
 

I et andet ser man nogle af de redskaber som blev blev brugt til skabelsen af det mægtige anlæg. Her en Reetøkse som blev brugt til fældning af de mange træer, som blev brugt ved opbygningn af de 48 store langhuse, som hue godt 5000 mennesker.

 
 
 
 

Aggersborgs beliggenhed var beskyttet og dog let tilgængeligt med skib – skal ses i lyset af, at Limfjorden på borgens tid var åben for sejlads i tre retninger: vest, øst som i dag, men dengang også mod nord gennem Sløjen. Muligvis har man måttet trække skibene forbi Løgstørgrunde.

 
 
 
 

Aggersborg ligger altså strategisk usædvanligt godt placeret i et trafikknudepunkt, både for øst-vest og nord-sydgående trafik. Aggersborg lå såldes ved en af den ældgamle Hærvejs tre passager over Limfjorden, som Knud den Hellig fulgte på sin flugt fra Børglum Kloster til Odense. Det fortælles at nogl af hans folk blev dræbt på Aggersborg og efterfølgende begravet under kirkegulvet i den stedlig kirke.

 
 
idè og webgrafik·KRAFTnewmedia.dk